Waarheid

Al als klein kind ben ik opzoek gegaan naar DE waarheid. Om er na een zoektocht van jaren achter te komen, dat er meerdere waarheden zijn. Je begint in te zien dat iedereen zijn eigen waarheid heeft. Je ervaart ook dat mensen het niet anders willen zien. En dat als het zo is, je ook met grof geweld niet erin geramd krijgt wat de waarheid is. Je kunt hun waarheid respecteren, door begrijpen ‘waarom’ ze het zo zien. Daar komt dus een van mijn favoriete vragen: “Waarom?”.

 

“Begrijpen = accepteren“

 

Als je weet waarom, dan kun je je beter verplaatsen in de ander. En als je in andermans schoenen staat, kun je dat perspectief gebruiken. Bijvoorbeeld om hun waarheid te leren begrijpen. Om vervolgens te berusten in het feit dat de ander zijn ‘waarheid’ niet verandert en het te accepteren en respecteren. Daarnaast is het zo dat als je open staat voor een andermans perspectief en bereid bent die te leren begrijpen, dat kun je die ‘gebruiken’. Door dat perspectief te integreren in jouw perspectief. Daarmee kun je jezelf verder ontwikkelen. Integreren betekent niet klakkeloos overnemen, maar stukjes daaruit nemen, waar jij je in kan vinden. En die ‘gebruiken’ en toevoegen aan je eigen perspectief, om het allemaal wat breder en vollediger te kunnen zien.

 

“Alles = relatief”

verschillende waarheden

Verschillende waarheden vanuit verschillende perspectieven.

 

Alles, dus alle ook alle meningen en waarheden, is relatief. Het is allemaal maar net waarmee je het vergelijkt of vanuit welk perspectief je er tegenaan kijkt.

We leven in een duale wereld. Waar alles goed of fout is. Zwart of wit. Waar of niet waar. De eerste stap naar wijsheid in deze zaken, is te doorzien dat er ook een grijs gebied is.

De hele waarheid onder ogen zien

Als we helder willen zien moeten we onszelf eerst toestemming geven om de hele Waarheid te willen zien en daar niet bang voor te zijn. Als we alleen de helft van de waarheid willen zien, zijn we ook halfblind. Boven onze angsten uitstijgen en het loslaten van boosheid en angsten zijn vitaal voor het genezingsproces. Het is vaak een bepaalde vorm van valse zelfbescherming die ons laat vastroesten in bepaalde gedachte- en gedragspatronen. Ook zijn deze valse waarheden en bijbehorende emoties iets waarmee je jezelf identificeert of jezelf meet ten opzichte van anderen. Hierin waan je jezelf veilig en hebt het gevoel dat je altijd kunt vertrouwen op dit negatieve beeld of gedrag.

 

“The more a thing tends to be permanent, the more it tends to be lifeless.” – Alan Watts

 

Zolang je je oogkleppen oplaat is dit op dat moment ook jouw waarheid. Het vergt soms een hele oorlog met jezelf en de chaos die erbij hoort, tot je zover bent dat je het realiseert. Voor sommige mensen is het zelfs nodig om diep te zinken en (op z’n Rotterdams gezegd) keihard op hun bakkus te gaan. Helaas leren sommigen dan nog steeds niet, de wil om te leren en veranderen ontbreekt. Ik ben overtuigd dat het Universum je steeds dezelfde soort lessen voorschotelt op je pad, die verschillende vormen of gezichten dragen. Je kan uit iedere situatie wel iets leren en dat kun je gebruiken om door te groeien. Het is aan jezelf om je hiervoor open te stellen, de verbanden te zien, de les te ontcijferen, die ervaring mee te nemen en vandaaruit te groeien. En om daarmee je leven op een positieve manier te veranderen.

 

Lees verder over verandering van perspectief.