Inmiddels heb ik een aantal keer Reiki 3A aangepast en omgegooid en een tijd geworsteld heb met wat ik moest doen met Reiki 3B. Ik heb een aantal fijne spiegelende gesprekken gehad met collega’s en vrienden en ben bij mezelf naar binnen gegaan, om te komen tot de kern. Ook heb ik me afgevraagd waarom ik dingen doe, soms simpelweg in navolging van andere Masters. Ik heb lang nagedacht hoe de Reiki het beste doorgegeven kan worden, wat de belangrijkste elementen zijn voor de cursisten en welke manier ook bij mij als master past. Uiteraard doe ik het zonder hierbij af te doen aan de authentieke manier van Reiki overdragen en wordt het nog steeds uitgevoerd volgens en met respect voor Mikao Usui’s methode.

Afgelopen week heb ik de knoop doorgehakt en besloten de Reiki 3A en 3B niet langer opgesplitst te geven en terug te gaan naar wat belangrijk is. Daarin heb ik besloten om Reiki 3A en 3B in één Master weekend samen te voegen.

De overige informatie en oefeningen worden gegeven als extra workshops of cursussen. Dit worden een soort verdiepingen of uitbreidingen op de Reiki cursussen, zoals bijvoorbeeld het werken met gidsen. De informatie over chakra’s blijven er wel in, maar wordt meer beknopt. Ook hiervoor komt een verdiepingsworkshop.

Reiki 3A en 3B, voltooiing van je meesterschap in één weekend en stage
foto van Jonas Ferlin

Tijdens het Reiki Master weekend krijg je de 2 inwijdingen die horen bij Reiki 3A en 3B. Bij de eerste inwijding ontvang je het master symbool en de twee alternatieve varianten daarvan en bij de tweede inwijding krijg je een extra bekrachtiging van de energie. Gewoonlijk krijg je de tweede inwijding pas bij 3B, maar ook deze voegt toe aan je capaciteit om te helen en draagt ook zeker bij aan je eigen processen en spirituele ontwikkeling. Deze wil ik mensen niet onthouden die 3B niet willen volgen omdat ze geen interesse hebben in anderen inwijden of waarvoor de financiële investering te hoog is.

Tijdens de master bespreken we de inwijdingsprotocollen, maar je krijgt de daadwerkelijke instructie en beoefent deze pas op het moment dat je stage loopt bij de cursussen. Je krijgt na het Master weekend het Reiki 3A Master Healer certificaat en na stage te hebben gelopen bij de verschillende cursussen (Reiki 1, 2 en de master) het Reiki 3B Master Teacher certificaat. Met de laatste ben je bevoegd en heb je de vaardigheden om de Reiki door te geven en anderen in te wijden.

De stage is optioneel en kun je ook op een later moment doen. Wellicht heb je in de eerste instantie geen interesse om anderen in te wijden en/of cursussen op te zetten, maar komt dit in de toekomst alsnog. Ik beoordeel tijdens een 1-op-1 gesprek wanneer het moment daar is om de stage te lopen. De inwijdingen van het weekend moeten tenminste hun werk voor je eigen processen hebben gedaan en je dient het Reiki Master symbool beoefend hebben, zodat je het allemaal goed voelt en begrijpt.

Om dit voor zoveel mogelijk mensen toegankelijk en betaalbaar te houden heb ik ook de kosten hiervoor opgesplitst. Deelname aan het Reiki Master weekend kost 300 euro. Zodra je de stage wil lopen en je Reiki 3B certificaat wil behalen betaal je 200 euro. 

Cursisten die elders een Reiki 3A hebben gevolgd kunnen aansluiten bij dag 2 van het Reiki Master weekend en de inwijding krijgen die zij nog nodig hebben om hun Reiki opleiding te voltooien. De vraag is of je het Reiki Master symbool al hebt ontvangen in je Reiki 3A cursus, zo niet dan krijg je ook nog een instructie over dit symbool. We zullen op beide dagen hiermee oefenen. Voor deze deelname aan dag 2 van het masterweekend vraag ik een bijdrage van 150 euro.

Degenen die bij mij Reiki 3A hebben gevolgd kunnen tegen gereduceerd tarief van 75 euro deelnemen aan dag 2, omdat het deels een herhaling betreft van wat zij al geleerd hebben. Maar krijgen als extra nog hun laatste inwijding en leren de theorie over het inwijden.

Bekijk hier de data voor de volgende cursussen.