Reiki en Wetenschap 

Ondanks dat de Reiki energie zelf niet meetbaar is, zijn de effecten dat wel. Dit geeft aan dat Reiki en Wetenschap onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Hieronder staan een aantal voorbeelden van ‘bewijs’ van de effecten van Reiki. Dit is gezien vanuit een Westers perspectief in de vorm van medisch wetenschappelijke artikelen.

Je kan de links in de titels volgen om bij het volledige artikel te komen. Daaronder heb ik een korte Nederlandse vertaling gemaakt over het onderzoek.

Wetenschappelijke artikelen over Reiki

2010-2019

 • Effects of Reiki on Pain, Anxiety, and Blood Pressure in Patients Undergoing Knee Replacement: A Pilot Study.
  2017 A.L. Baldwin, et al.
  Hier werden de effecten van Reiki onderzocht bij 46 patienten die een knie prothese kregen. Van de drie groepen (Reiki, Sham Reiki en Standard of Care) liet alleen de met Reiki behandelde groep significante verminderingen zien in pijn, bloeddruk, ademhalingsfrequentie en angst.
 • Reiki training for caregivers of hospitalized pediatric patients: a pilot program.
  2013 A. Kundu, et al.
  Ze exploreren hier de oprichting van een Reiki therapie training, voor verzorgers van pediatrische (kindergeneeskunde) of oncologische (kanker) patiënten, bij een groot pediatrisch ziekenhuis. Een Reiki Master bood ze een serie van Reiki trainingen aan. Waarbij 17 families feedback geven over de effectiviteit en uitvoerbaarheid. Hierbij hebben de meeste families drie Reiki trainingssessies bijgewoond. Ze rapporteerden dat Reiki baat had voor hun kind. Dit doormiddel van: verbetering van comfort (76%), brengen van ontspanning (88%) en verlichting van pijn (41%). Daarbij gaven alle verzorgers aan dat ze ‘het zijn van een actieve deelnemer in de verzorging van hun kind’  beschouwde als de grootste ‘winst’ van de Reiki training.

2000-2009

 • In Vitro Effect of Reiki Treatment on Bacterial Cultures: Role of Experimental Context and Practitioner Well-Being.
  2006 B. Rubik, et al.
  Er is waargenomen dat de bacterieculturen die een heat-shock hebben gehad een verbeterde groei hadden, na een behandeling met Reiki. Daarnaast is gebleken dat de mate van groei en het welzijn van de Reiki behandelaars zelf correleert. Welke dus de sleutel is tot de verworven resultaten.
  Kanttekening: Dus eerst aan jezelf denken en jezelf helpen voor je anderen kunt helpen. Daarom is het ook de verantwoordelijkheid van de reiki behandelaar om goed voor zichzelf te zorgen. Zowel fysiek, als psychisch. Heb je hier moeite mee? Lees het volgende artikel eens voor inspiratie. En wie weet brengt het (een begin van) een change of perspective: Waarom je altijd eerst aan jezelf moet denken.
 • Autonomic Nervous System Changes During Reiki Treatment: A Preliminary Study.
  2004 N. Mackay, et al.
  Ze gebruikten voor dit onderzoek 45 personen. Waarbij ze verdeeld werden in drie groepen: alleen rust, Reiki behandeling door een ervaren Reiki Behandelaar en een placebo groep waarbij iemand die geen verstand had van Reiki de behandeling nabootste. Hierbij waren de veranderingen relatief klein, maar (in vergelijking met de blanco en placebogroep) had alleen de met Reiki behandelde groep een significante daling in hartslag en bloeddruk.
 • Preliminary report on the use of Reiki for HIV-related pain and anxiety.
  2003 P. Miles, et al.
  Er werd een vermindering van pijn en angst bij HIV-patiënten geconstateerd, na een Reiki behandeling. Daarbij was er geen verschil of de Reiki behandeling door de patiënt zelf of door een ander was gegeven.

Meer bewijs over Reiki vinden

Wil je meer ‘bewijs’ vinden en meer informatie over Reiki en Wetenschap? Ga vooral zelf op onderzoek uit! Hiervoor kun je met behulp van Google Scholar wetenschappelijke artikelen vinden. Zoek bijvoorbeeld eens op ‘reiki treatment’ voor meer artikelen over Reiki behandeling.

Nikola Tesla

Zoals Nikola Tesla ooit zei: “If you wish to understand the Universe, think in terms of energy, frequency and vibration.”

Dus ben je benieuwd geraakt naar Reiki en overweeg je een cursus te volgen?
Kijk dan eens op Verandering van Perspectief en Missie en Visie.
Hier vind je meer over mijzelf en mijn drijfveren.