Zoals elk verhaal, is ook de Reiki geschiedenis opgebouwd uit perspectieven. Neem nou als voorbeeld de geschiedenis van een oorlog. Deze is vaak voornamelijk (zo niet geheel) geschreven vanuit het perspectief van de overwinnaar. Hieronder vind je mijn bevindingen.
Mikao Usui (Reiki Geschiedenis)
Het meest bekende deel van de Reiki geschiedenis begint bij Mikao Usui. Deze Japanse boeddhist was in de 19e eeuw opzoek naar kennis die zou leiden tot Verlichting, zoals dat in het Boeddhisme beschreven is. Hij zou 21 dagen gevast en gemediteerd hebben op een berg genaamd Kurama. Daarna zou hij de Reiki energie via zijn kruin voelen binnenkomen. Deze ervaring zou de basis hebben gelegd voor het Reiki-systeem.
De meeste kennis omtrent zijn (her)ontdekking van Reiki komt uit Westerse boeken. Hierin wordt meestal het verhaal verteld dat Usui een Christen was. Dat hij opzoek was naar de methoden die Jezus gebruikte om mensen te helen. Daarnaast wordt hij in sommige gevallen ‘dr. Usui’ genoemd. Echter zijn hierover geen gegevens bekend bij de Universiteit van Chicago.
Over de geschiedenis heb ik meerdere perspectieven verzameld van mensen, boeken en websites. Daarop heb ik mijn perspectief op de hele zaak gebaseerd. Dus het is aan jezelf om hier jouw waarheid in te vinden, ga vooral zelf op onderzoek uit.
“Wat werkt, dat werkt.”
Welk van de bovenstaande beweringen de waarheid is of wat de kern van waarheid precies is, zul je nooit weten. Verder doet het er voor mij persoonlijk niet echt toe, wat betreft de Reiki geschiedenis, want het werkt. Daarnaast zijn voor mij persoonlijk de helende krachten van Reiki niet (meer) te ontkennen.
Leer meer over de Reiki geschiedenis tijdens de Reiki 1 cursus.
5 Reiki Principes
Hieronder een gedeelte van de inscriptie van de gedenksteen aan Usui, geschreven door Jazaburo Ushida en Masayuki Okada in februari 1927:
“Reiki geneest niet alleen ziektes, maar versterkt ook aangeboren talenten, maakt de geest evenwichtig, het lichaam gezond en helpt op die manier om gelukkig te worden. Om dit aan anderen te onderrichten moet je de vijf principes van de Meijikeizer navolgen en ze in je hart sluiten. Ze moeten iedere dag uitgesproken worden, eenmaal ’s avonds, eenmaal ’s ochtends.
- Ik ben vandaag niet boos of geërgerd.
- Ik maak me geen zorgen vandaag.
- Ik ben dankbaar voor alles wat op mijn pad komt.
- Ik werk vandaag met toewijding.
- Ik ben vandaag vriendelijk tegen iedereen.
Het uiteindelijke doel is het aloude geheim te begrijpen om gelukkig te worden en tevens een geneeswijze voor vele aandoeningen te ontdekken. Als je deze principes in acht neemt, zul je de vredige geest verwerven van de oude wijzen. Om het Reiki-systeem te verbreiden is het belangrijk om bij jezelf te beginnen, niet met filosofie of logica.
Ga in stilte iedere morgen en iedere avond in een ontspannen houding zitten met je handen gevouwen in de gassho- of namastehouding. Leef volgens de grote principes, zuiver en in kalmte. Werk aan de vermogens van je hart en doe de dingen vanuit de stilte in jezelf. Iedereen heeft toegang tot Reiki, omdat het bij jezelf begint!”
Voor wie zijn deze regels?
Om Reiki zo optimaal mogelijk te kunnen geven en onderrichtten, ben ik van mening dat je je echt aan deze regels moet houden. Desondanks mijn recalcitrante instelling omtrent regels.
Daarnaast zijn deze regels zeer belangrijk voor je eigen ontwikkeling en welbevinden. Ook is zelfs in de medische wetenschap is aangetoond dat het welbevinden van de Reiki behandelaar direct verband houdt met het effect van behandeling. Meer hierover is te vinden op de pagina Reiki en Wetenschap.
Leer meer over de 5 Reiki Principes tijdens de Reiki 1 cursus. Hier leer je hoe en waarom ze werken en hoe je ze in het dagelijks leven kunt toepassen passen.