Waarom verandering van perspectief?

Change of Perspective (oftewel verandering van perspectief) is een naam die ik bewust heb gekozen. Als Reiki meester is het, behalve kennis overdragen over de Reiki en het initiëren in de Reiki, zeer belangrijk je cursisten ook inzicht te geven. Bijvoorbeeld hoe zijzelf en anderen de wereld om zich heen zien en beleven. Een verandering van perspectief ligt aan de basis van persoonlijke groei, ontwikkeling en geluk.

Het is van belang na te denken over hoe je jezelf èn de wereld ziet. Niets is daarin goed of fout, het is jouw beeld of perspectief. Door vervolgens dit onderwerp aan te snijden en onderling te delen, krijg je ook inzicht in hoe andere mensen het zien.  Daardoor kun je je verplaatsen en dingen vanuit een ander(mans) perspectief te zien. Hier ligt zeer waardevolle informatie. Je kunt dat perspectief geheel, deels of niet incorporeren in je eigen perspectief. Je neemt de stukjes mee die bij jou passen en je verrijken. Zo verbreed je je horizon. En dat is de sleutel om dingen te accepteren of bij jezelf een verandering van perspectief te bewerkstelligen.

“Verbeter de wereld, begin bij jezelf.”

Echte verandering moet van binnenuit komen, niet omdat iemand je simpelweg zegt dat je moet veranderen en regels oplegt.
Bewustwording is de eerste stap. Bewust zijn van wat je doet, waarom je het doet en wat voor effect dit heeft op de mensen en wereld om je heen. Gewoonweg bij jezelf naar binnen kijken en je eigen misvattingen analyseren. Dit kan soms niet zonder feedback van je (directe) omgeving. Zo kun je nagaan of hoe je jezelf ziet, ook is hoe anderen jou zien.

“Groei is een verandering van perspectief/growth is a change of perspective.”

Reiki & bewustzijn

 Het karakter Rei (van Reiki) heeft behalve als simpele vertaling ‘universeel’ ook een diepere esoterische betekenis. En wordt zuiverder vertaald met: ‘bovennatuurlijke kennis’, ‘spiritueel bewustzijn’ en ‘de goddelijke wijsheid van het Hogere Zelf’. Dit is het goddelijke alwetende bewustzijn dat alle disharmonie kan helen.

Tezamen met Ki of levensenergie, die door alles stroomt dat leeft, vormt het de Bron. Als de Ki minder of geblokkeerd is, ontstaat er disharmonie en kwetsbaarheid in het lichaam en in de psyche. Hierdoor kunnen kwalen en ziektes ontstaan. Met Reiki wordt die levenskracht gestuurd naar dit gebied volgens de intelligentie van het Alwetende Bewustzijn. Waardoor heling kan plaatsvinden en waarbij de Reikigever slechts een instrument is, een kanaal.

Westers perspectief

Nu zijn de meesten die dit lezen (incl. ikzelf) opgegroeid in een Westerse cultuur, waarin het wereldbeeld gebaseerd is op de moderne Wetenschap. Het algemene westerse perspectief is een perspectief dat gebaseerd is op feiten en theorieën die ondersteund worden door wetenschappelijk bewijs. In de vorm van meetbare en controleerbare waarnemingen. Waarnemingen als bijvoorbeeld emoties en sfeer zijn niet meetbaar, daardoor wordt de psychologie door vele artsen al gezien als hocus pocus en afgeschreven als onzin. Ook ‘onzichtbare’ energieën zoals Reiki zijn niet te meten, er zijn wel pogingen gedaan. Maar het is lastig om voldoende fondsen te werven voor dit soort onderzoek, omdat er geen bedrijven zijn die hier mogelijke winst in zien. Wel meetbaar zijn de effecten van Reiki en dit is dan ook te vinden in medische wetenschappelijke artikelen, zoals bijvoorbeeld dit artikel. Kijk bij  Reiki & Wetenschap voor meer artikelen, met een korte (Nederlandse) beschrijving van het onderzoek en de resultaten.

Holistisch perspectief

Holisme zegt dat een systeem meer is dan alleen de som van zijn losse onderdelen en gaat ervanuit dat alles met elkaar verbonden is. Holos is Grieks voor ‘het geheel’. Het is dus een levensovertuiging waarbij de essentie is dat álles onlosmakelijk met elkaar verbonden is. Met een holistisch perspectief bekijk je van bijna of zoveel mogelijk naar alle kanten van het plaatje. Dan doe je een stap achteruit en bekijk je het gehele plaatje nog eens. En je daarbij tevens bewust bent van invloeden, die je wellicht niet op het eerste gezicht ziet. Je probeert get gehele plaatje te zien.

Met des te meer perspectieven je een situatie bekijkt, des te beter kun je mogelijkheden vinden om het probleem aan te pakken. Hiermee veranderen je overtuigingen, gedrag en aanpak van problemen. Des te flexibeler je wordt in je wereldbeeld, des te makkelijker wordt het on te communiceren met andere mensen, wezens en energieën.

Perspectief veranderen

Verandering van perspectief is simpel, maar niet altijd makkelijk. Het vereist de wil om dingen anders te zien. Daarnaast moet je een leergierige en open houding hebben. Je kunt het perspectief van anderen vragen en dat op basis van vertrouwen aannemen. Maar dit soort dingen werken beter wanneer je het zelf ervaart, dan ben je sneller geneigd van perspectief te veranderen.

“Eerst zien, dan geloven.”

Door bewust ervaringen op te doen met het waarnemen van onzichtbare energieën en sferen, zal je merken dat er zich steeds meer mogelijkheden voor je ontvouwen. Des te meer je je hiermee bezighoudt, des te meer schuift je wereldbeeld richting het holistisch perspectief.

Echter zit er vaak een bepaalde trots in de weg, daardoor is er minder ruimte voor elkaar en blijven mensen in hun ‘eigen gelijk’ hangen. Vooral commercieel ingestelde mensen zitten vaak (onbewust) in deze positie en hebben vaak weinig empathie voor andere standpunten.

Er zit veel kracht schuil in elkaars tegenstellingen, het biedt kansen om de onderlinge relatie te versterken.

“Begrip opent het hart.”

Luisteren met aandacht

Je kan veranderen van perspectief door allereerst de stilte in jezelf op te roepen en te luisteren naar de ander. Niet zomaar luisteren, maar met aandacht en leef je in in zijn/haar situatie. Zonder ook maar iets persoonlijk aan te trekken. Luister zonder al je antwoorden al te gaan bedenken naar het verhaal van degene tegenover je. Verplaats jezelf weer in de ander en bedenk hoe jij het verhaal zou hebben verteld. En stel je voor wat jij dan van een ander zou willen horen. Hierdoor ontstaat meer begrip, levert positieve energie en brengt het verdieping van je relatie.

“Het echte ontdekken is niet het vinden van nieuw land, maar het oude land (her)ontdekken met nieuwe ogen.”

 De mensen die persoonlijk het hardst ontwikkelen en groeien, zijn de mensen met een nieuwsgierige en leergierige instelling. Ze weten daardoor vaak al veel, maar zijn altijd opzoek naar nieuwe dingen die ze niet weten en perspectieven van waaruit ze een situatie nog niet bekeken hebben. Ze zijn zich tevens bewust van dat ze nog niet alles weten. Dus altijd opzoek naar een verandering van perspectief.

De hele waarheid onder ogen zien

Als we helder willen zien moeten we onszelf eerst toestemming geven om de hele Waarheid te willen zien en daar niet bang voor te zijn. Als we alleen de helft van de waarheid willen zien, zijn we ook halfblind. Boven onze angsten uitstijgen en het loslaten van boosheid en angsten zijn vitaal voor het genezingsproces. Het is vaak een bepaalde vorm van valse zelfbescherming die ons laat vastroesten in bepaalde gedachte- en gedragspatronen. Ook is het vaak iets waarmee je jezelf identificeert. Je waant jezelf veilig en hebt het gevoel dat je kan altijd vertrouwen op dit negatieve beeld of gedrag.

Zolang je je oogkleppen oplaat is dit op dat moment ook jouw waarheid. Het vergt soms een hele oorlog met jezelf en de chaos die erbij hoort, tot je zover bent dat je het realiseert. Voor sommige mensen is het zelfs nodig om diep te zinken en (op z’n Rotterdams gezegd) keihard op hun bek te gaan. Helaas leren sommigen dan nog steeds niet, de wil om te leren en veranderen ontbreekt. Ik ben overtuigd dat het Universum of God je steeds dezelfde soort lessen voorschotelt op je pad, die verschillende vormen of gezichten dragen. Je kan uit iedere situatie wel iets leren en dat kun je gebruiken om door te groeien. Het is aan jezelf om je hiervoor open te stellen, de verbanden te zien, de les te ontcijferen, die ervaring mee te nemen en vandaaruit te groeien. En om daarmee je leven op een positieve manier te veranderen.

Verandering van perspectief door Reiki

Reiki en andere energiestralen kunnen worden gebruikt bij helingen, maar ook om onszelf en ons hogere bewustzijn te ontwikkelen. Wat uiteraard niet betekent dat we niet aan onszelf hoeven te werken. Het komt niet aanwaaien. De energiestralen werken niet als een wonderpilletje dat je slikt en waarna je automatisch helemaal beter wordt. Ze brengen eerder diep begraven dingen boven, waar dus hard aan gewerkt moet worden. Reiki helpt bij dit proces (zet het in gang en/of versnelt het), het leven of het Alwetende Bewustzijn gooit dingen op je pad en de rest moet je zelf doen.

Je hebt een keuze in perspectief

“Als je de manier waarop je kijkt naar dingen verandert, veranderen de dingen waarnaar je kijkt.”

Wat betreft situaties hebben we een keuze in perspectief, de keuze of we er positief of negatief tegenaan kijken. Stop met focussen op het negatieve en probeer eens de positieve kanten in te zien. Kijk bijvoorbeeld eens naar de regen (die hebben we gelukkig voldoende in Nederland). Je kan je focussen op de negatieve kanten: het is nat, koud, etc. Of je focust je op de dingen die je wel fijn vindt: het geluid van de regen op het dak waar je heerlijk bij in slaap kan vallen, dat je lekker knus op de bank zit met een boek of film op de televisie. Je kan de regen accepteren en met je kaplaarzen door de plassen stampen en spetteren. Kijk bijvoorbeeld eens hoeveel effect de regen heeft op kleine kinderen en of ze zich erdoor laten tegenhouden. Sta jezelf eens toe om je innerlijke kind eruit te laten!

Onder Missie en Visie vind je meer over mijzelf, mijn missie en ideeën als Reiki Meester.