Wat doet Reiki en wat kan ik ermee?

Reiki ondersteunt en versterkt het zelfgenezend vermogen en bevordert de spirituele groei. Het zet als het ware processen in gang. Ook heft het blokkades op, waardoor de levensenergie weer vrijelijk kan stromen door en om het lichaam.

Hoe kun je Reiki sturen?

Als je geïnitieerd bent of afgestemd bent op de Reiki energie kun je contact maken met de onuitputtelijke Bron van deze levensenergie. Je kanaal wordt dan geopend. Waardoor jij weer kan fungeren als kanaal voor die energie naar anderen.

De energie komt via je kruin naar binnen en stroomt via je handen naar de ontvanger. Ook via de ogen, mond en adem kan de Reiki stromen en overgebracht worden. Denk bijvoorbeeld maar aan een kusje die een moeder geeft op een zere plek van haar kind. Of denk aan je handen naar je hoofd brengen als je hoofdpijn hebt. Maar ook hoeveel warmte en energie een liefdevolle blik kan geven.

Zowel de behandelaar als de heler hebben voordelen van een behandeling. De behandelaar pikt ook een graantje mee wanneer hij de Reiki door zijn lichaam laat stromen. Nog een voordeel is dat je de energie niet over- of opneemt van je patiënt.

Op welke niveau’s werkt Reiki?

Reiki werkt op meerdere lagen, zowel fysiek, emotioneel als mentaal.  Dit komt omdat Reiki werkt vanuit het  Holistisch perspectief, het perspectief waarin alles met elkaar in verbinding staat. Hierin zie je dat ziekte kan ontstaan en zich kan manifesteren in het lichaam door een emotioneel of mentaal probleem. Bijvoorbeeld iets op je lever hebben, beslissing die als een steen op de maag ligt, hoofdpijn krijgen van stress, last krijgen van nek, schouders en/of rug doordat je teveel op je nek haalt etc.

Leer meer over op welke niveau’s Reiki werkt en hoe dit toe te passen door een cursus te volgen.

Wat kun je dan precies helen met Reiki?

Bijna alles.. Wat ik je (na het volgen van een cursus) ook ten zeerste aanraad is om hier zelf mee te gaan experimenteren, in verschillende situaties. Hieronder een aantal voorbeelden:

  • Mensen, zowel grote groepen als individuen. Je kan dus zowel fysieke, emotionele en mentale klachten behandelen.
  • Dieren, deze zijn zeer ontvankelijk voor Reiki en dat merk je ook direct aan hun gedrag. Sommige zijn in het begin zelfs geschokt, dat mensen op deze manier communiceren en met energie werken.
  • Planten, mijn oma zei altijd: “Je moet lief tegen de plantjes praten.” Daar zit meer waarheid in dan je denkt, de tijd nemen om aandacht en liefde te schenken is de basis vanwaaruit je Reiki kan sturen.
  • Situaties, bijvoorbeeld als je een file inrijdt, een groep mensen tot kalmte wil manen, voor extra concentratie voor een examen, etc.
  • Beschermen, je kan personen, huisdieren, woningen en auto’s Reiki geven opdat ze beschermd worden tegen ‘negatieve’ invloeden.
  • Reinigen, zo kun je ook bijvoorbeeld een huis of voorwerp ontdoen van negatieve energie.
  • Instralen, het is mogelijk om voorwerpen in te stralen met positieve energie. Zoals bijvoorbeeld eten en drinken voor het nuttigen. Of om bijvoorbeeld edelstenen of amuletten op te laden.

Altijd een dokter raadplegen

Vergeet niet om altijd een dokter raad te plegen bij ernstige klachten. Reiki is een therapie die een aanvulling is en andere therapieën kan versterken, maar niet vervangen. Soms zijn de symptomen van de ziekte simpelweg te ver gevorderd om met Reiki nog iets te kunnen uithalen. Wel kun je pijnverlichting, comfort en geruststelling geven.

Een Reiki behandelaar is geen gecertificeerd medisch persoon, zoals een arts. Daarom kan een behandelaar geen medicatie voorschrijven of iemand adviseren te stoppen met medicatie. Wel is het handig om je door een arts te laten monitoren na Reiki behandeling(en), om te zien of de medicatie nog wel nodig is of moet veranderen door de Reiki heling.

Lees verder over de geschiedenis van Reiki en de 5 Reiki Principes op de pagina Reiki Geschiedenis.